Гепрокуратура викликає на допит кримського ексберкутівця, який наказав затримати мера Голої Пристані Олександра Бабича

Служба безпеки України повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни начальнику інженрно-технічного відділення ОМОН «Беркут» Головного управління Росгвардії в Криму Пилипу Квартнику.

Повідомлення про підозру та виклик на допит опубліковані на сайті Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, Квартирник перебував на тимчасово окупованій території Херсонщини з 12 березня 2022 року. 28 березня він знаходився в адмінбудівлі Голопристанської міськради і віддав підлеглим наказ затримати цивільного мешканця. Російські військові вивели чоловіка з приміщення і посадили в білий мікроавтобус та повезли в невстановленому місці та увʼязнили. Доля потерпілого досі невідома.

В оприлюдненому тексті підозри не вказане ім’я затриманого. Однак відомо, що в цей день і час у цьому місці був викрадений міський голова Голої Пристані Олександр Бабич. За словами його дружини Ольги Бабич, 28 березня 2022 року вранці її чоловіка захопили вдома, привезли до Голопристанської міськради на білому мікроавтобусі, а згодом на ньому ж вивезли в напрямку Скадовська.

За даними Ольги Бабич, восени 2022 року її чоловіка утримували в СІЗО №2 Сімферополя. Олександр Бабич досі перебуває в неволі. За останньою інформацією, озвученою виданню ZMINA іншим бранцем окупантів Євгеном Ямковим із Каховки, його утримували в одній камері з Бабичем у Сімферополі. Також із ним перебував інший незаконно утримуваний 75-річний Маріано Гарсія Калатаюд, громадянин Іспанії, викрадений в Херсоні наприкінці 2022 року.

Дії Пилипа Квартника українські слідчі кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни. Службою безпеки України 31 серпня йому заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

  • Як у 2021 році повідомляло Бюро судової інформації, Пилип Квартник є колишнім міліціонером з волинського «Беркуту». До окупації Криму він перебував на посаді старшого інспектора з документування спеціальної роти міліції УМВС України у Волинській області.
  • Квартник приблизно в березні-квітні 2014 року перейшов на службу до спеціального підрозділу внутрішніх військ «управління МВС РФ в м. Севастополі» – загону міліції особливого призначення «Беркут».