Справу голови суду на Черкащині Світлани Федорець за виправдовування збройної агресії РФ передано до суду

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт проти голови Звенигородського райсуду Черкаської області Світлани Федорець. Її звинувачують у виправдуванні збройної агресії Росії проти України. 

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За інформацією слідства, обіймаючи адміністративну посаду голови суду та бувши суддею, підозрювана в спілкуванні неодноразово виправдовувала збройну агресію РФ проти України, розпочату в 2014 році. Також вона заперечувала агресію РФ, виправдовувала та визнавала правомірною тимчасову окупацію частини території України. Суддя поширювала російські наративи щодо військового вторгнення РФ в Україну та переконувала у них співрозмовників.

“Обвинувачена називала захоплені території України “освобожденными”, а окупантів “нашими” та визнавала АР Крим частиною РФ. Обговорюючи російські ракетні удари по українських населених пунктах, суддя трактувала влучання у цивільні будинки як економію дорогих високоточних ракет з нехтуванням безпеки мирного населення. Вона наголошувала, що Маріуполь обстрілювали українські військові, а не російські. Окрім цього, після початку повномасштабного вторгнення неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим. Вона навіть зустрічала на півострові новий 2023 рік”, — повідомили в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, Офіс Генерального прокурора та Державне бюро розслідувань повідомили про підозру голові Звенигородського райсуду Черкаської області Світлані Федорець в липні 2023 року.