Суд в РФ визнав емодзі еквівалентом підпису під документом

П’ятнадцятий арбітражний апеляційний суд у Ростові-на-Дону підтвердив рішення суду першої інстанції, який визнав емодзі 👍 («великий палець вгору») у листуванні як підтвердження, що прирівнюється до підпису під додатковою угодою.

На це пише РБК з посиланням на юристку Анастасію Сковпень.

Згідно з ухвалою суду, індивідуальний підприємець Сірануш Арутюнян у березні 2022 року уклала договір купівлі-продажу з індивідуальним підприємцем Родіоном Руденком на постачання мобільного торгового кіоску у вигляді ретрофургону. У договорі йшлося, що кольори нижньої та верхньої частини кіоску комбіновані та затверджуються сторонами додатковою угодою. Фургон коштував 685 тисяч рублів, покупець заплатила завдаток у 479 тисяч рублів, а суму, що залишилася, повинна була виплатити в період готовності кіоску до відвантаження.

У договорі зазначалося, що сторони визнають юридичну силу всіх документів, тексти яких були отримані електронною поштою або іншими каналами зв’язку, у тому числі в месенджері WhatsApp.

Фургон не було поставлено вчасно, тому Арутюнян вимагала повернути завдаток. У відповідь Руденко заявив, що між сторонами не було укладено додаткової угоди про квіти кіоску, через що він не зміг завершити виготовлення кіоску вчасно. Однак до суду було надано листування до WhatsApp, з якого випливає, що сторони обговорювали колір та розміри кіоску. 6 квітня Руденко написав: «Добре жовта смужка (1003) на білому тлі». У відповідь він отримав емодзі з великим пальцем.

«Цей знак у звичайно прийнятому та поширеному розумінні при спілкуванні за допомогою електронного листування означає „добре“. <…> У наступному листуванні значення цієї відповіді [Руденко] не уточнив, з чого випливає, що відповідач сприйняв цю відповідь як згоду, яка не потребує додаткового пояснення. Також з листування не випливає, що відповідачу була потрібна якась інша інформація для виконання зобов’язань за договором, відповідні доводи були заявлені лише під час розгляду справи в суді», — йдеться у рішенні суду.