ЄС запровадив санкції проти кримських силовиків, які причетні до пересілдування кримських татар і журналістів

Євросоюз запровадив нові санкції проти шести співробітників російських незаконних “судів” та спецслужб в окупованому Криму, які зокрема переслідували фрілансера “Радіо Свободи” Владислава Єсипенка та кримських татар.

Відповідне повідомлення опубліковано в офіційному віснику законодавства ЄС.

У ньому йдеться, що Євросоюз занепокоєний тривалим погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, особливо в контексті загарбницької війни Росії проти України.

“У цьому контексті шість осіб мають бути включені до переліку фізичних та юридичних осіб, організацій та органів, на які поширюються обмежувальні заходи”, – йдеться в документі.

До списку включені, зокрема, прокурори Олена Подільна та Анастасія Супряга, співробітники ФСБ Денис Коровін та Віталій Власов, судді російських судів у Криму Длявер Берберов та Віктор Крапко.

Усі вони брали участь у  незаконному переслідуванні в Криму осіб, визнаних політв’язнями. Серед них журналіст Владислав Єсипенко, кримськотатарські активісти, у тому числі Наріман Джелялов, та представники Свідків Єгови (цю релігійну організацію російська влада визнала екстремістською).

Українського громадянина Владислава Єсипенка у лютому 2022 року суд у Сімферополі засудив до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу в 110 тисяч російських рублів.

21 вересня 2022 р. так званий «Верховний суд» окупованого Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.
  • В липні 2023 року Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки РФ, на шість місяців, до 31 грудня 2023 року.