У Великій Британії суддя у написанні судового рішення використав ChatGPT

Chatbot Chat with AI, Artificial Intelligence. man using technology smart robot AI, artificial intelligence by enter command prompt for generates something, Futuristic technology transformation.

Суддя Апеляційного суду Великої Британії, зізнався, що використовував генеративний штучний інтелект ChatGPT для написання судового рішення.

Про це повідомиляє The Telegraph.

Виступаючи на заході Юридичного товариства, лорд-суддя Бірсс розповів, що звернувся до ChatGPT для створення параграфа для судових документів у справі, пов’язаній із правом інтелектуальної власності. Бірсс сказав, що він безпосередньо скопіював і вставив слова в написане ним рішення, додавши, що такі інструменти, як ChatGPT, мають великий потенціал.

«Я думаю, що найбільший інтерес становить те, що ви можете попросити ці великі мовні моделі узагальнити інформацію. Це корисно, і це буде використовуватися. І я можу сказати вам, що я використовував це», — сказав суддя.

Він також додав, що повністю відповідає за свій вчинок і не збирається перекладати відповідальність на ШІ. За словами судді, він знав інформацію, яку запитав у ChatGPT, прочитав складений ним абзац і визнав його правдивим, у такий спосіб просто прискоривши свою роботу.

Видання зазначило, що це — перший випадок, коли британський суддя зізнався у використанні генеративного штучного інтелекту у своїй роботі. На сьогодні застосування цього інструмента вважається суперечливим, адже ChatGPT припускається багатьох помилок. Так, у США два адвокати зазнали жорсткої критики за використання чатбота для захисту клієнта в суді після того, як судді зрозуміли, що програма генерує неправдиву інформацію.