НАБУ і САП викрили на хабарі суддю Кропивницького апеляційного суду: $10,5 тисяч за рішення у справі про смертельну ДТП

Національне антикорупцінйе бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру в отриманні хабара судді Кропивницького апеляційного суду. За матеріалами слідства, суддя вимагав 10,5 тисяч доларів винесення колегією суддів рішення на користь підсудного.

Про це повідомляє Департамент комунікації Нацполіції.

За інформацією Автомайдану, підозрюваний – суддя Володимир Гончар. За $10,5 тис він обіцяв замінити реальне покарання за скоєння ДТП зі смертельними наслідками на умовний термін. За цю суму він обіцяв вирішити питання щодо винесення колегією суддів рішення на користь підсудного: замість трьох років ув’язнення – умовний термін.

Щоб приховати корупційну діяльність він залучив посередника, який вів усі перемовини та обговорював деталі “угоди”.

Втім, колегія суддів Кропивницького апеляційного суду залишила вирок суду першої інстанції без змін та призначила винуватцю покарання у виді позбавлення волі. Оскільки суддя не зміг забезпечити виконання своєї обіцянки, більшу частину неправомірної вигоди повернули», — йдеться у повідомленні НАБУ.

Під час обшуку за місцем проживання посередника детективи виявили залишок незаконно одержаних грошових коштів у сумі 450 доларів.

“В ході слідства оперативники ДСР Нацполіції та детективи НАБУ під процесуальним керівництвом САП задокументували факт одержання суддею неправомірної вигоди. На підставі зібраних доказів судді Кропивницького апеляційного суду повідомили підозру за фактом одержання службовою особою неправомірної вигоди – ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, а посередникові – за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368”, – йдеться в повідомленні.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.