НАЗК додало до списку спонсорів тероризму сервіси Yandex

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло сервіси Yandex до списків кандидатів на санкції.

Про це поаідомили пресслужба НАЗК.

“Сервіси Yandex вже давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до величезного обсягу приватних даних користувачів по всьому світу. Важливо, що йдеться не про єдину компанію Yandex, а про низку сервісів, як внутрішньо-російських, так і міжнародних”, – повідомили в НАЗК.

Зокрема до списку додано:

  • “Яндекс-поиск”, який працює за налаштованими алгоритмами, які видають на перших сторінках вигідну кремлю інформацію, тож до видачі не потрапляє критика влади або правдива інформація про війну в Україні.
  • “Яндекс-деньги”, що на 75% належить Сбербанку росії, маючи всі дані з іменами і прізвищами про онлайн-переміщення грошей користувачів.
  • “Яндекс-еда” і “Яндекс-такси”, що мають дані про домашні та робочі адреси клієнтів, їхній робочий розклад, переміщення протягом дня, адреси шкіл та дитсадків, звідки клієнти забирають своїх дітей.

Одними із найнебезпечніших сервісів є “Яндекс-карты” і “Яндекс-навигатор”, якими навіть після вторгнення деякі українські водії продовжують користуватися за допомогою VPN. Через них росіяни можуть отримати дані про рух військової техніки та про режимні об’єкти на території України.

“Всі ці сервіси все ще можна завантажити на платформах App Store та Google Play по всьому світу, попри їх небезпеку для користувачів. НАЗК вже подало пропозиції щодо введення санкцій проти “яндексівських” компаній до Служба безпеки України та до інших відповідальних органів. Інформація Національному агентству була надана ГО Запорізький центр розслідувань”, – додали в НАЗК.

Раніше  Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, що володіє інтернет-магазином AliExpress.

Наразі у переліку спонсорів війни понад 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter