Рустема Гугурика, незаконно засудженого у справі “кримськотатарського батальону”, етапували з Криму: родина не знає його місцезнаходження

Мешканця Новолооксіївки Рустема Гугуріка, якого в березні 2022 року російські окупанти затримали на адмінмежі з Кримом та згодом незаконно засудили до 8,5 років колонії за нібито “участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана», етапували з тимчасово окупованого Криму. Родина не знає, де він знаходиться зараз. 

Про це Центру журналістських рослідувань повідомила дружина політв’язня Вікторія Гугурік.

«23 серпня 2023 року його етапували до Краснодару.  26 вересня 2023 він зателефонував та сказав , що його етапують з Краснодару, але не знає куди саме. Станом на 08.10.2023 року ми не знаємо де знаходиться мій чоловік. Тільки зі слів пдвоката знаємо, що його планували етапувати у Володимирську область, ймовірно у Владимирский централ», – повідомила вона.

Після набрання чинності незаконним вироком, у січні 2023 року, Рустема Гугріка вже етапували у СІЗО м. Ульянівськ (РФ), втім згодом повернули до Сімферопольського СІЗО.

«Йому повідомили, що він буде перебувати до березня 2023 року в Ульянівському СІЗО, а далі відправлять перебувати строк у  колонію, але через два дні протягом 10 днів його знову повернули у Сімферопольське СІЗО №1. Рустема везли до Сімферопольського СІЗО №1  в товарному поїзді протягом 10 днів», – розповіла дружина політв’язня.

Вікторія Гугурік також повідомила про те, що Рустему Гугуріку відмовляли в наданні медичної допомоги.

«Після тривалого періоду затримання стан здоров’я Рустема значно погіршився: у нього почалися проблеми з серцем, погіршився слух, він схуд, у нього почали набрякати ноги і з’явилася сильна задишка. Йому не надавали медичну допомогу. Ліки, які передавали родичі, йому майже не давали, а  перед тим, як етапувати до Краснодару відібрали у нього всі ліки», – розповіла Вікторія Гугурик.

Рустем Гугурік – мешканець Новоолексіївки, ввечері 26 березня 2022 він разом з дружиною, 6-річною донькою та 82-річною мамою перетинали лінію розмежування на КПП «Чонгар», щоб відвезти родину у безпечне місце до родичів у Крим. Його затримали співробітники ФСБ і утримували на КПП «Чонгар» протягом 58 годин. Після чого його завели у мікроавтобус, зав’язали очі, поклали на підлогу, придавивши голову ногою і вивезли в Управління ФСБ м.Сімферополь.

У ФСБ Рустема Гугуріка утримували три доби. Згодом висунили обвинувачення за ч. 2 статті 208 КК РФ (Організація або участь у незаконному збройному формуванні) за нібито «участь у кримськотатарському добровольчому батальйону імені Номана Челебіджіхана».

Наприкінці жовтня 2022 року незаконний «Київський районний суд Сімферополя» засудив Рустема Гугурика до 8,5 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Апеляційна та касаційна інстанції залишили вирок у силі.

Нагадаємо, російські спецслужби масово фальсифікують справи стосовно кримських татар за обвинуваченням в участі у «незаконному збройному формуванні «Батальйон імені Номана Челебіджихана», якого насправді не існує. Учасники Громадянської блокади Криму у лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Аскер», яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

В місцях несвободи окупанти утримують понад 33 громадян України, яких ФСБ затримала у Криму та на окупованих територіях Півдня України та обвинуватила у нібито причетності до «кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана».