Колишня суддя Верховного Суду, яку відправили у відставку з довічним утриманням, має паспорт РФ – Схеми

Колишня суддя Верховного Суду Валентина Сімоненко, яку відправили цього року у відставку з довічним грошовим утриманням, у 2003 році отримала паспорт Росії. 

Про це йдеться у розслідуванні “Схем”.

Дані про це журналісти отримали з бази “Роспаспорт”.

Сімоненко отримала документ у Ростовській області у квітні 2003-го, коли ще мала прізвище Смирнова. Власницею російського паспорта суддя стала згідно із законом РФ, в якому йдеться про осіб, членів подружжя або родичів, або батьків, які мають російське громадянство.

На момент отримання громадянства Росії Сімоненко працювала суддею в Апеляційному суді Севастополя.

Нині російський паспорт колишньої судді є “недійсним у зв’язку із закінченням строку його дії”. Втім, недійсність паспорта не означає втрату громадянства РФ, ба більше з 2002 року у Росії для втрати громадянства треба подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання.

Журналісти, дослідивши витоки з російських баз даних, знайшли там дані про те, що українська суддя на 2015 та 2017 роки мала реєстрацію у станиці Вешенській у Ростовській області РФ.

Фото: Закон і Бізнес

У спілкуванні з розслідувачами Сімоненко заперечила, що має російське громадянство, але підтвердила, що їздила до Росії, де на той момент проживали батьки її чоловіка.

Колишня суддя також підтвердила “Схемам”, що отримує по 200 тисяч гривень на місяць у вигляді утримання від України. У відставку з довічним утриманням Сімоненко відправили попри негативний висновок Громадської ради доброчесності, в якому, між іншим, йшлось про її зв’язки з окупованими територіями.

Відправляння у відставку замість звільнення є популярною серед українських суддів можливістю отримувати кошти від держави до кінця життя. Дослідження свідчать, що на утримання менш ніж 40 суддів у відставці з бюджету щороку витрачають щонайменше 30 мільйонів гривень.

Нагадаємо, Служба безпеки України офіційно підтвердила наявність у заступника голови Верховного суду України Богдана Львова російського громадянства.