СБУ викрила понад 60 кліриків УПЦ МП на співпраці з РФ та продажі зброї

З 24 лютого 2022 року, з початку повномастабної війни Росії проти України за матеріалами Служби безпеки України відкриті 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, щонайменше 14 з яких стосуються митрополитів церкви.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Серед викритого 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору, а також 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та поширення дитячого порно.

Майже два десятки обвинувачених уже отримали вироки суду, а 26 – підозри.

В СБУ розповіли, що двох засуджених за колабораціонізм кліриків обміняли на українських військових у російському полоні.

Також від початку повномасштабного російського вторгнення за ініціативи СБУ припинили громадянство 19 представникам УПЦ МП, які мали російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи про війну в Україні. Ще більш ніж 177 клірикам УПЦ МП заборонили в’їзд до України.

Серед тих, кому припинили громадянство та заборонили в’їзд, митрополити з Київської, Дніпропетровської, Одеської областей, окупованого Криму, а також колишній митрополит із Сумської області.

Нагадаємо, в січні 2023 року релігієзнавча експертиза статуту Української православної церкви (Московського патріархату) довела наявність церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою. УПЦ МП залишається її структурним підрозділом.

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО просить Верховну Раду заборонити роботу УПЦ МП в Україні. Він зазначив, що Уряд внесе відповідний законопроєкт на розгляд парламенту.

Як повідомлялось, 1 грудня РНБО України доручила Кабміну внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій, зокрема Української православної церкви Московського патріархату.