У РФ проти кримського політв’язня Олега Приходька відкрили нову справу «про реабілітацію нацизму та виправдання тероризму»

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

У Росії проти незаконно засудженого до 5 років позбавлення волі за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у підготовці теракту українського активіста з окупованого Криму, політв’язня Олега Приходька, відкрили нову кримінальну справу «про реабілітацію нацизму та виправдання тероризму» за доносом сокамерників, з якими він утримувався у в’язниці Владимирський централ.

Про це повідомляє видання «Медиазона».

Як зазначається, до 2-го Західного окружного військового суду надійшла нова кримінальна справа проти 64-річного проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька.

Справа за статтями про пропаганду тероризму (частина 1 статті 205.2 КК РФ) та реабілітацію нацизму (частина 1 статті 354.1 КК РФ) порушили через розмови активіста з іншими засудженими у в’язниці для особливо небезпечних злочинців Владимирський централ. Засноване владою області видання «Володимирські відомості» стверджувало, що Приходько, за версією слідства, нібито «пропагував теракти» та «схвалював дії Гітлера та його прихильників під час Другої світової війни».

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область) залишив без змін вирок Південного окружного військового суду.
  • В кінці липня 2021 року стало відомо, що Приходька, місцезнаходження якого не було відомо два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Володимирській області, відоме як тюрма Владимирський централ для особливо небезпечних злочинців. Потім кримчанина етапували до російської колонії №2 Краснодарського краюні, де, за інформацї родичив, на Приходька чинили психологічний тиск.
  • У травні 2023 року стало відомо, що проти Олега Приходька фабрикують нову кримінальну справу. Він залишився без адвоката.