Дніпровський райсуд Києва призначив 12 років позбавлення волі “судді” з Криму за державну зраду

Дніпровський районний суд оголосив вирок колишній українській судді Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим. Після початку окупації півострова Росією суддя зрадила присязі та перейшла на службу до незаконно створеного російського судового органу.

Про це повідомляє Бюро судової інформаціїі з посиланням на вирок суду.

За мтаеріалами справи, у грудні 2014 року колишню українську суддю було призначно указом президента РФ “суддею” незаконно створеного “Ленінського районного суду”. Засуджена стала ухвалюваати рішення і оголошувати вироки за російським законодавством.

У 2016 році засуджена була звільнена з посади української судді за порушення присяги.

Дніпровський районний суд Києва визнав суддю-зрадницю винною та призначив їй покапання – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Оскільки “суддя” перебуває в тимчасово окупованому Криму, вирок їй було оголошено заочно. Вона відбуватиме покарання одразу після затримання українськими силовиками.

Нагадаємо:

  • В березні 2023 року в Україні суд ухвалив перший вирок за депортацію цивільного населення з окупованого Криму. Голову так званого «Армянського міського суду Республіки Крим» Ларису Лихачову, яка після окупації перейшла на службу до Росії і винесла незаконне рішення про видворення громадянина України з території півострова, засуджено до 10 років позбавлення волі.
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.