З початку повномасштабної війни зафіксовано понад 540 злочинів проти журналістів та медіа, скоєних росіянами

З початку повномасштабної війни, розв’язаною Росією, окупанти на території України скоїли 543 злочини проти журналістів та медіа.

Про це свідчать дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

З початку війни окупанти вбили 69 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності.

На початку листопада у боях на околицях Роботиного на Запорізькому напрямку загинув військовослужбовець Збройних сил України, засновник і редактор рівненського видання “Горинь.інфо”, громадський активіст, пластун із Рівненщини Тарас Давидюк.

У жовтні стало відомо про викрадення адміністраторів телеграм-каналів запорізького регіонального видання “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”, яких окупанти тримають у полоні та звинувачують у тероризмі.

Крім того, у листопаді російські хакери атакували ефір телемарафону “Єдині новини”. Трансляція ефіру переривалася російськими музичними кліпами й пропагандою. Росіяни атакували сигнал на супутнику. Проте фахівці вчасно помітили й відбили атаку.

Також росіяни атакували супутникові телеканали “Суспільного”. Загалом зафіксували спроби втручання в роботу п’яти телеканалів “Суспільного”, які мовлять на супутнику: їх намагалися глушити та підмінити контент. Йшлося про супутникові телеканали “Перший”, “Суспільне Новини”, “Суспільне Крим”, “Суспільне Культура” та “Суспільне Спорт”, які глядачі дивляться через індивідуальні супутникові антени.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter