Судді кількох господарських судів могли отримати 620 тисяч доларів хабарів – ЦПК

Під час цього судового засідання у справі про підкуп керівництва Міністерства розвитку громад, було оприлюднено документ, який може свідчити про надання хабарів суддям господарських судів за ухвалення конкретних рішень.

Про це повідомляє «Центр протидії корупції».

«Але найцікавіше в цій частині історії те, що 21 листопада 2023 року під час обшуку за місцем проживання Копистири детективи знайшли документ з промовистою назвою «Протокол про проведену роботу та перелік витрат на об’єкт». В цьому документі зазначається назва об’єкта «Квіти» і те, що він знаходиться на вул. Тираспольській», – зазначили в ЦПК.

У документі було вказано кілька колонок – «номер-опис робіт-вартість в гривнях-вартість в доларах», зокрема:

  • п. 1 реєстрація земельної ділянки на державу Україна: 100 тисяч доларів США;
  • п.т2 суд апеляційної інстанції: 100 тисяч доларів США;
  • п. 4 суд касаційної інстанції: 100 тисяч доларів США;
  • п. 7 знову суд апеляційної інстанції: 100 тисяч доларів США.

Прокурори заявили у суді, що загалом із семи пунктів йдеться про кілька судових інстанцій, які могли отримати 620 тисяч доларів США. Сторона обвинувачення вважає, що цей документ може свідчити про надання хабарів суддям господарських судів.

Нагадаємо, правоохоронці затримали Копистиру 21 листопада, коли той пропонував надати керівництву Мінвідновлення нерухомість у його новобудовах з загальною площею понад 5200 кв. м та приблизною вартістю більше ніж 170 мільйонів гривень. Натомість підозрюваний просив залишити в силі укладені з товариством угоди щодо будівництва ЖК на земельній ділянці Мінвідновлення, а також сприяти отриманню дозвільних документів та необхідних погоджень.

Фактичному власнику приватного товариства повідомили про підозру за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу Україну (надання неправомірної вигоди службовій особі). Таку ж підозру отримала керівниця державного підприємства, у співучасті з якою бізнесмен висловив незаконну пропозицію.