Січнева авіакатастрофа у Броварах: детективи завершили досудове розслідування

Детективи Державного бюро розслідувань завершили досудове слідство авіакатастрофи в Броварах в січні 2023 року, в результаті якої загинули 14 людей, серед якихміністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович.

Про це повідомили в ДБР.

Про підозру повідомлено п’ятьом посадовцям з Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону окремо закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

За даними слідства, попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства посадовці обрали для перевезення делегації урядовців гелікоптер, що чергував у Києві та області, чекаючи на потенційні надзвичайні ситуації.

Судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів, а летіти за планом мали до Харківської та Дніпропетровської областей. Окрім цього, через складні погодні умови гелікоптер виконував політ на гранично низькій висоті.

“Командир екіпажу розпочав політ без метеорологічних даних по всьому маршруту запланованого руху, а екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, не скасував або не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов”, – кажуть правоохоронці.

Після ознайомлення сторін з матеріалами справи їх передадуть до суду.

Нагадаємо:

  • 18 січня 2023 року у Броварах біля дитячого садка впав та розбився гелікоптер ДСНС Airbus Helicopters H225 Super Puma, на борту якого перебувало керівництво МВС. Зокрема, під час виконання службових обов’язків загинули міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін, державний секретар МВС Юрій Лубкович. Загалом загинули 14 осіб, із них одна дитина, постраждали 25 осіб, із них 11 дітей.