Політв’язню Руслану Сулейманову відмовляють у лікуванні в російському СІЗО

Політв’язень, громадянський журналіст Руслан Сулейманов скаржиться на бездіяльність лікарів та погані умови утримання у СІЗО №3 Новочеркаська.

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Світлану Олексенко після побачення із ним.

За її словами, Сулейманов неодноразово звертався до лікарів по допомогу через вроджену ваду серця та тахікардію. Лікарка відвідала його лише раз, запропонувала як ліки собачу кропиву та гліцин. Політв’язень відмовився. На його прохання дати ліки без вмісту спирту в СІЗО заявили, що таких не мають.

Також в камері дуже висока вологість, опалення з’явилося лише 16 жовтня. До цього чоловіку доводилося спати у куртці.

5 жовтня політв’язня перевели до одиночної камери, після цього постільну білизну жодного разу не змінили. Випрати самостійно її не можна, бо в камері немає місця для сушарки.

За словами адвокатки, якщо чогось не вистачає із засобів гігієни, купити це в магазині Сулейманов не може.

За чоловіком цілодобово спостерігають через відеокамеру. На запитання, на якій підставі його перевели до одиночної камери, співробітники СІЗО заявили, що через те, що він стоїть на профобліку.

Журналіст зробив кілька запитів, чому комісія ухвалила таке рішення, але відповіді не отримав.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя одночасно пройшли наймасовіші обшуки й затримання кримських татар.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав винним Руслана Сулейманова у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Його було засуджено до 14 років позбавлення волі.