Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальні акти проти двох кримських “суддів”, які депортували з півострова українських громадян

Так званий "Армянський міський суд"

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальні акти проти двох колишніх українських суддів, які у 2014 році, на початку окупації Росією Криму, зрадили присязі та перейшли на службу до незаконно створених окупантами судових органів. Обвинувачені причетні до депортації мешканців півострова.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) судитимуть «суддю» незаконного «Євпаторійського міського суду Криму» Ірину Захарову та «суддю» «Армянського міського суду Криму» Венеру Ісроілову, яка у квітні 2022 року виносила »вирок« народному депутату України, національному лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву за нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року, і призначила покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно.

«Встановлено, що після окупації півострова російськими збройними силами, судді почали працювати у незаконно створених Євпаторійському та Армянськом міських судах Республіки Крим. Обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення у Криму. «Судді» достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Всупереч цьому вони ухвалили рішення про видворення українців з Криму», – повідомляє прокуратура АРК.

Незаконні рішення були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території Російської Федерації». Однак жодні додаткові дозволи окупаційної адміністрації РФ в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені. Таким чином порушено ст. 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, що забороняє, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

Санкція статті, інкримінованої Венері Ісроіловій та Ірині Захаровій (ч. 1 ст. 438 КК України- порушення законів та звичаїв війни) передбачає покарання у вгляді позбавлення волі до 12 років.

Наразі вже 7 обвинувальних актів про аналогічні злочини розглядаються судами України.

Нагадаємо:

  • В березні 2023 року в Україні суд ухвалив перший вирок за депортацію цивільного населення з окупованого Криму. Голову так званого «Армянського міського суду Республіки Крим» Ларису Лихачову, яка після окупації перейшла на службу до Росії і винесла незаконне рішення про видворення громадянина України з території півострова, засуджено до 10 років позбавлення волі.
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.