Вища рада правосуддя відсторонила суддю Кропивницького апеляційного суду, якого підозрюють в корупції

Вища рада правосуддя 6 листопада 2023 року відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара, якого Національне антикорупцінйе бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в отриманні хабара. За матеріалами слідства, суддя вимагав 10,5 тисяч доларів винесення колегією суддів рішення на користь підсудного.

Відповідне рішення прийняла ВРП в ході засідання. За нього проголосували 13 з 15 членів.

«Вища рада правосуддя вирішила: задовольнити клопотання заступника генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка. Тимчасово до 26 грудня 2023 року відсторонити суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності», – сказав голова ВРП Григорій Усик.

Нагадаємо, Володимира Гончара було затримано наприкінці жовтня. За матеріалами слідства, за $10,5 тис він обіцяв замінити реальне покарання за скоєння ДТП зі смертельними наслідками на умовний термін. За цю суму він обіцяв вирішити питання щодо винесення колегією суддів рішення на користь підсудного: замість трьох років ув’язнення – умовний термін.

Щоб приховати корупційну діяльність він залучив посередника, який вів усі перемовини та обговорював деталі “угоди”.

Втім, колегія суддів Кропивницького апеляційного суду залишила вирок суду першої інстанції без змін та призначила винуватцю покарання у виді позбавлення волі. Оскільки суддя не зміг забезпечити виконання своєї обіцянки, більшу частину неправомірної вигоди повернули», — йдеться у повідомленні НАБУ.

Під час обшуку за місцем проживання посередника детективи виявили залишок незаконно одержаних грошових коштів у сумі 450 доларів.