Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо київського судді з Криму, який агітував за “русскій мір” та чекав окупантів

Прокуратура скерувала до суду справу щодо судді Північного апеляційного господарського суду Володимира Куксова, якого звинувачують у колабораціонізмі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

“Розслідуванням встановлено, що обвинувачений після повномасштабного вторгнення рф у спілкуванні з іншими особами визнавав правомірною тимчасову окупацію частини території України. Він висловлювався за продовження окупації та проти звільнення цих територій, схвалював плани держави-агресора утворити на окупованій частині Запорізької області так званий «Кримсько-Херсонський» окупаційний округ”, – повідомили у відомстві.

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру судді Північного апеляційного господарського суду Києва, який очікував на захоплення України російськими окупантами і агітував підтримувати “русскій мір”, Володимиру Куксову.

Служба безпеки України отримала записи телефонних розмов судді, з членами його сім’ї, родичами та близькими друзями. Він обговорював повільне захоплення територій України: «Наташ, додому хочу, на батьківщину».

Коли російські війська змушені були тікати з Київської області, суддя скаржився, що тепер у Києві «фашисти добре почуваються». Згідно із записами СБУ, суддя також заперечував масові звірства російських окупантів та говорив, що на таке здатні лише «гребаные бендеровцы».

«Один мій знайомий військовий зачищав Макарів… Побачив дівчинку, прив’язану до стільця, зґвалтовану та з перерізаним горлом. Ну нах*ера, хочеш — ґвалтуй. Навіщо ж перерізати горло? Слухай, ще забагато честі ґвалтувати […] По-друге, як же ґвалтувати, коли до стільця прив’язують? Незручно. Тому — маячня», — доходить висновку чоловік.

В Офісі генпрокурора повідомили, що суддя також схвалював плани рф утворити в Запорізькій області так званий Кримсько-Херсонський окупаційний округ.

У розмові зі знайомим суддя закликав та спонукав його добровільно обійняти посаду в псевдоправоохоронних органах — так званій міліції на тимчасово окупованій території Запорізької області. «Я думав, ти вже там начальником міліції влаштувався, там кадрове голодування […] Ти з досвідом роботи, треба робити кар’єру», — казав суддя.

Суддя Володимир Куксов родом з Криму, до окупації працював в Алуштинському міському суді, після був переведений до одного з судів київського регіону. Протягом останніх років він мешкає в селищі під Києвом.

Куксову повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою) та ч. 4 ст. 27 та ч. 7 ст. 111-1 (підбурювання до колабораційної діяльності, зокрема до добровільного зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Втім затримати суддю неможливо. Єдиний орган, який має ці конституційні права – Вища рада правосуддя наразі не має повноважень через відутність кворуму. Добір членів Ради триває.