«Сенаторка» від Криму Ковітіді за підтримку агресії РФ та колабораціонізм засуджена до 11 років позбавлення волі

Суд в Україні оголосив вирок “сенаторці” РФ від окупованого Криму (раніше посада мала назву – член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим). За даними Бюро судової інформації, мова йде про Ольгу Ковітіді.

Як повідомили в прокуратурі Автономної Республіки Крим та Севастополя, її визнано винною у колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та виправдовуванні, визнанні правомірною збройну агресію РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

“Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України засуджена неодноразово виступала у пропагандистських засобах масової інформації держави-агресора. У своїх промовах вона публічно підтримувала незаконні дії окупантів та називала війну, розв’язану РФ , «порятунком населення від фашистської ідеології». «Сенаторка» неодноразово закликала до необхідності активізації «спецоперації» та наголошувала, що це робиться з метою «очищення від погані». У своїх виступах окупаційна чиновниця підтримувала вчинення російською армією воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській території, а також висловлювала вдячність «захисникам» та «визволителям», – розповіли в прокуратурі.

Загалом, з моменту окупації Криму ЗС РФ у 2014 році обвинувачена перейшла на бік ворога та активно почала будувати свою «кар’єру». Спочатку займала посаду члена Ради Федерації Федеральних зборів Росії від окупаційної адміністрації РФ в Криму, у 2019 році її призначили повторно.

Обвинувальний акт за фактом вчинення Ольгою Ковітіді державної зради знаходиться на розгляді суду.

Нагадаємо:

  • Деснянський районний суд міста Києва розглядатиме обвинувальний акт щодо восьмох представників окупаційної «влади» Криму, серед яких – «глава Криму» Сергій Аксенов, «спікер Госсовєта» Володимир Константинов і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська – відповідну ухвалу прийняла 5 січня 2022 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду.