У США перевіряють судновласників, яких підозрюють у порушенні санкцій проти російської нафти

У США 30 власників близько сотні суден підозрюють у порушенні санкційного режиму та перевезенні російської нафти всупереч погодженій державами Заходу стелі цін. Міністерство фінансів США розіслало  власникам відповідні запити. 

Про це пише Reuters з посиланням на джерела джерела.

За словами інформаторів, запити є рутинним кроком Мінфіну США для розслідування порушень санкцій і призначені для збору інформації, як-то інформації про компанії, які зафрахтували певні судна та / або придбали нафту, яку ті перевозили.

Однією з компаній, яка, за даними Reuters, отримала запит на інформацію, була турецька компанія Beks Shipping.

Як підозрює Мінфін США, деякі із суден, про які йдеться в запитах, брали участь у вивезенні російської нафти з тихоокеанського порту Козьміно, тоді як інші завантажувалися в порту Приморськ на березі Фінської затоки.

У грудні 2022 року “Група семи”, Європейський Союз та Австралія ввели обмеження на експорт російської нафти морським транспортом на рівні 60 доларів за барель. Вона забороняє західним компаніям транспортувати, страхувати й платити за нафту, продану за ціною, вищою за цю межу.

Але цьогорічне зростання світових цін на нафту призвело до того, що значна частина нафти з РФ торгується за вищою за 60 доларів ціною, що фактично нівелює ефект західних санкцій.

Нагадаємо:

  • Міністерство фінансів й Державний департамент США оголосили про введення санкцій проти десятків фінансових установ РФ, а також осіб, пов’язаних з урядом РФ.
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter