Прокуратура АРК скерувала до суду справу проти кримського блогера Таліпова, який збирає гроші на армію РФ

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополь скерувала до суду обвинувальний акт стосовно кримського «z-блогера» та «волонтера», який підтримує РФ і збирає кошти на війну проти України. За даними Бюро судової інформації, судитимуть блогера з Феодосії Олександра Таліпова. 

Як повідомили в пресслужбі прокуратури, його дії кваліфікували як пособництво державі-агресору (ч.1 ст. 111-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років.

“З початку повномасштабного вторгнення, обвинувачений регулярно публікує відео та дописи у власних соціальних мережах з інформацією про збори й заклики допомогти армії ворога. Як встановило слідство, «волонтер» збирав кошти, зокрема, на дрони для артилерії і розвідки окупантів, а також на пересувний комплекс радіоелектронної боротьби.Пізніше чоловік звітував про результати проведених «зборів» та публікував відеозаписи, на яких різні підрозділи ЗС РФ висловлюють подяку за отримані технічні засоби”, – повідомили в прокуратурі.Спеціальне досудове розслідування здійснювалося СУ ГУ СБУ в АР Крим.

Олександр Таліпов – засновник каналу «Крымский СМЕРШ». Ця спільнота займається вишукуванням і нацьковуванням окупаційних силовиків на кримчан, які висловлюють незгоду з війною Росії проти України та чекають на деокупацію півострова.

Учасники руху «Крымский СМЕРШ» вважають шпигунами усіх, хто не підтримує російську агресивну війну проти України. Персональні дані таких людей публікують у telegram-каналі, щоб інші учасники спільноти могли писати їм чи дзвонити з погрозами. Кожна публікація про незгідних з політикою режиму супроводжується зверненням до «товаріща майора», тобто, ФСБ, з вимогою «розібратися».

Після цього до людей дійсно приходять силовики, з’являються адміністративні чи кримінальні провадження.

Нагадаємо, тим часом окупаційні “суди” в Криму з березня 2022 року винесли 389 незаконних постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію російської армії”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter