Адвокат викраденого в Олешках Сергія Котова, незаконно засудженого в Криму за “шпигунство” до 15 років, подав апеляцію

Адвокат цивільного мешканця Олешок Сергія Котова, якого було викрадено окупантами торік у квітні, подав апеляцію на незаконний вирок “Верховного суду” Криму, яким Котова засуджено до 15 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму за нібито “шпишунство”.

Про це пише ZMINA з посиланням на доньку Сергія Котова Вікторію Барабаш.

“Термін ув’язнення батька рахуватиметься від дати відкриття кримінального провадження – 10 квітня 2022 року. Йому до 15 років неволі зарахують ще два роки ув’язнення в сімферопольському СІЗО. Тобто він має провести в колонії 13 років. Сергія відправлять до колонії суворого режиму, а це означає, що утримування у в’язниці буде зараховуватися “день за день”. Якби в нього був загальний режим тримання, то там був би “день за півтора”, – пояснює Вікторія Барабаш.

Після етапування Сергія до колонії суворого режиму загальна вага передач для нього буде обмежена 50 кілограмами на рік. На думку жінки, це надто мало і через це в її батька можуть виникнути додаткові потреби в їжі, одязі та інших речах.

За словами Вікторії, вона листується з батьком через російський мобільний застосунок “Зонателеком”. Працівники пенітенціарної установи роздруковують надісланий донькою лист і передають Сергію. Котов від руки пише відповідь, яку персонал в’язниці сканує та пересилає родині.

“У своїх листах батько питає: “А хто ми для нашої країни? Який нам дали статус? Тут (в РФ. – Ред.) нам усі кажуть, що ми злочинці й ми не потрібні нашій державі. З нашим обміном тягнуть, і ми в це починаємо вірити. Протягом 167 днів жодної допомоги немає. Навіть ніхто нами не переймається”, – цитує батька Котова.

Як пригадує жінка, в інших листах Сергій Котов писав, що, маючи чудову та люблячу родину, він почувається щасливою людиною: “Чекаю обміну. Дай Боже, побачимось. Мені так хочеться всіх вас обійняти та ніколи не розлучатися. Я за всіма вами дуже сумую”.

Вікторія Котова зазначає, що адміністрація пенітенціарної установи почала краще ставитися до ув’язнених, яких там довго тримають. Звісно, глобально умови майже не змінилися: прогулянка триває лише 30 хвилин, вдень можна сидіти лише на лавках, скрізь стоять камери спостереження, вікна зафарбовано білим кольором, не можна сушити випрані речі на батареї. Натомість Сергію нарешті дозволили відтискатися від підлоги.

Котова додає, що останнім часом у в’язниці змінилася процедура передання ліків. Персонал в’язниці приймає не всі препарати, ба навіть відмовляється передавати вітаміни. Для того щоб це все отримати, ув’язнений має написати до адміністрації СІЗО відповідну заяву.

“Коли в батька випали пломби, йому в СІЗО сказали, що вони лише виривають, а не лікують зуби. Зараз ми намагаємося знайти йому нормального стоматолога”, – каже Вікторія.

Нагадаємо, незаконно створений російськии окупантами в Криму “Верховний суд” оголосив вирок Сергію Котову, цивільному мешканцю Олешок, якого було викрадено окупантами торік у квітні. Його засуджено до 15 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму.

Російські окупанти звинуватили викраденого цивільного мешканця Олешок у шпигунстві. Його стан у СІЗО № 2 різко погіршився — чоловік схуд на 20 кілограм. Незаконно утримуваному не надавалася в повному обсязі медична допомога.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, військова прокуратура Чорноморського флоту РФ у відповідь на адвокатський запит 16 березня 2023 року повідомила, що Сергій Анатолійович Котов утримується в «установі кримінально-виконавчої системи». Його викрали російські військові у квітні 2022 року, протягом року РФ не підтверджувала місцезнаходження чоловіка.

Також Вікторія повідомляє, що з моменту підтвердження утримання Котова, російські силовики не допускали до нього адвоката.

Росія бере у заручники цивільних українців, російські агенти намагаються знайти важелі впливу на родини військовополонених захисників. У програмі «Питання національної безпеки» від 11 травня 2023 року говорили про це на прикладі telegram-каналу Антона Шевцова — сепаратиста із Севастополя, колишнього начальника поліції у Вінницькій області, підозрюваного у державній зраді.