В Україні досі не звільнені 170 суддів, причетних до переслідувань учасників Майдану

З понад 300 українських суддів, причетних до утисків протестувальників, що брали участь у подіях Революції Гідності, 170 досі не звільнені з посад.

Про це повідомляє Слідство.Інфо з посиланням на дані проекту «База суддів Майдану».

Як з’ясували журналісти, лише 20 суддів з цих 300 звільнились за власним бажанням та 53 були звільнені за якісь порушення (необов’язково за справи Майдану. – Ред.). Ще 16 не здійснюють правосуддя, але отримують зарплатню. Крім того, 61 суддя зараз у відставці, яка передбачає довічне багатотисячне щомісячне утримування.

Більшість так званих «суддів Майдану» залишилися на своїх посадах. Попри негативні висновки від Громадської ради доброчесності, розслідування журналістів та увагу активістів, ці судді успішно пройшли всі перевірки й далі виносять рішення, ухвали, постанови, вироки.

Нагадаємо, в серпні Вища рада правосуддя звільнила суддів Апеляційного суду Києва Ольгу Єфімову та Світлану Коваль через невідповідність обійманій посаді.

«Підставою для звільнення стали їх грубі порушення під час розгляду справ про взяття під варту учасників Революції Гідності. Процес звільнення був таким тривалим, оскільки це вже друге коло.Процес звільнення був таким тривалим, оскільки це вже друге коло. Перше рішення про звільнення, яке ухвалювала Верховна Рада ще у 2016 році було скасоване через процедурні порушення. Повторно розглянувши подання ВРП вирішила, що судді мають бути звільнені», – зазначив член ВРП Роман Маселко.