В Алушті знову пройшли масові обшуки у кримських татар: окупаційні силовики затримали трьох мусульман

В окупованому Криму російські силовики вранці 23 листопада провели в Алушті обшуки в будинках, а потім затримали кримських татар Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова – членів місцевої мусульманської релігійної громади «Алушта», яка не входить до підконтрольного окупантам Духовного управління мусульман Криму та Севастополя.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Перші відомості про обшуки в будинках кримських татар, членів мусульманської релігійної громади «Алушта» надійшли на «гарячу лінію» об’єднання о 6:45 (5:45 за Києвом).

У селі Верхня Кутузівка міського округу Алушти провели обшук у будинку релігійного діяча, учасника громади Вілена Усеїнова.

Ще один обшук було проведено у імама релігійної громади «Алушта» та імама в міській мечеті «Юкъары Джами» (Верхня мечеть) Юсуфа Аширова.

Третій обшук пройшов у будинку учасника громади Зінура Аппазова.

До 9:45 (8:45 за Києвом) обшуки у будинках кримських татар завершилися.

«Наразі вони перебувають у статусі затриманих, але які звинувачення їм пред’являються – невідомо. Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова відвезли співробітники Центру з протидії екстремізму до відділу поліції у місті Алушта по вулиці Леніна, 54. Їхні родичі виїхали слідом за службовими машинами», – розповіли активісти.

У «Кримській солідарності» нагадали, що незалежна релігійна громада зазнає тиску не вперше. Голову громади «Алушта» – Ленура Халілова та члена ревізійної комісії Руслана Месутова заарештували раніше, 10 червня 2019 року, після того, як в Алушті, в селі Ізобільне та в селищі Малий Маяк у будинках чотирьох кримських татар пройшли обшуки з подальшим затриманням. У червні 2020 року імама Юсуфа Аширова оштрафували за «незаконну місіонерську діяльність» на 5000 рублів.

Напомним: