Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, який знищує громадський контроль за відбором суддів – DEJURE

Верховна Рада 21 листопада 2023 року підтримала у першому читанні законопроект № 10140-д від 17.11.2023, який передбачає внесення низки змін у діюче законодавство у частині проведення процедури добору на посади суддів та уточнення повноважень і статусу Громадської ради доброчесності.

Зокрема зпконопроєктом пропонується надати Вищій кваліфікаційній комісії суддів можливості припиняти повноваження членів Громадської ради доброчесності.

Експерти фундації DEJURE вважають законопроєкт таким, який фактично знищує ГРД.

“Якщо позиція окремого члена не збігатиметься з “потрібною”, його можна буде просто усунути. ГРД не зможе надавати у своїх рішеннях оціночні судження. Як інакше оцінювати таку ціннісну морально-етичну категорію як “доброчесність”, не дуже зрозуміло. Членам ГРД буде заборонено давати публічну оцінку щодо судді та захищати свої висновки”, – наголошють експерти.

Законопроєкт надає професійній компетентності вирішального значення та зменшує вагу доброчесності в оцінювання суддів та кандидатів. Проєкт також пропонує завершити конкурси на більш ніж півсотні посад суддів, які почала попередня ВККС, за старими правилами.

“Врешті-решт, депутати пропонують надати перевагу в конкурсах на суддівські вакансії помічникам суддів порівняно із адвокатами і науковцями, які в суді не працювали. Щонайменше, така норма є дискримінаційною і нелогічною в умовах, коли суддівський корпус потребує свіжих кадрів з-поза судової системи”, – повідомляють у фундації.

Та закликають виправити ці положення законопроєкту до другого читання, де він вже може бути прийнятий остаточно.

“Інакше замість громадського контролю за кваліфоцінюванням та добором отримаємо легко контрольовану ГРД наступного скликання”, – підсумовують експерти.

Натомість на своїй сторінці у Facebook голова Комітету ВРУ з питань правової політики та один з ініціаторів законопроекту Денис Маслов запевняє, що законопроект № 10140-д був ухвалений спираючись на рекомендації Єврокомісії та в тому числі з метою отримання 1,5 млрд. євро від Європейського Союзу.

Також, Денис Маслов повідомив, що у подальшому законопроект № 10140-д планується доопрацювати «разом з усіма зацікавленими сторонами», в тому числі і з закордонними партнерами України.