Засудженого в Криму фігуранта “справи диверсантів” Олександра Лимешка в колонії РФ тримають в одиночній камері

Геннадій Лимешко у «Верховному суді Криму», 24 липня 2018 р Фото: Facebook Антон Наумлюк

Незаконно засудженого в окупованому Криму фігуранта «справи диверсантів», громадянина України Геннадія Лимешка з початку жовтня тримають в одиночній камері виправної колонії №6 Ставропольського краю РФ. Туди його перевели після десятиденного утримання у штрафному ізоляторі.

Про це повідомляє “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля”.

Російські тюремники вжили заходи стосовно бранця Кремля через те, що він нібито підбурював громадян РФ воювати на боці України. Деталі та докази цього звинувачення досі невідомі.

“Востаннє Геннадій телефонував мені два тижні тому і повідомив, що його переводять з і так важких умов утримання в одиночну камеру. На його запитання, з якої причини він має перебувати в одиночній камері, йому відповіли: “Як потрапиш туди – дізнаєшся”, – розповіла дружина політв’язня Ірина Лимешко.

Правозахисна організація вказує, що до політв’язня приходили представники ФСБ та опитували українця щодо його зв’язків з СБУ.
Правозахисники вказують, що термін ув’язнення Геннадія спливає у 2025 році. Вони вважають, що обвинувачення можуть бути пов’язані з бажанням залякати Лимешка та відкрити проти нього нову кримінальну справу, тим самим відстрочивши його повернення додому.
За даними правозахисників, наразі паспорт бранця прострочений, адже перебуваючи в ув’язненні він не міг вклеїти в документ нову фотографію. Родина Геннадія сподівається, що до цього часу війна закінчиться перемогою України, адже повернення з РФ навіть після повного відбування покарання є вкрай складним.

Нагадаємо:

  • 15 серпня 2017 року ФСБ заявила про затримання 12 серпня в окупованому Криму чергового «українського диверсанта» Геннадія Лимешко, який був названий «агентом СБУ» і нібито готував кілька диверсій проти об’єктів інфраструктури і життєзабезпечення півострова.
  • У СБУ назвали заяву ФСБ про затримання чергового «українського диверсанта» в окупованому Криму «фейковий новиною» і провокацією, яку спецслужба РФ використовує для залякування населення півострова. В Міноборони України заявили, що Геннадій Лимешко служив у ЗСУ за контрактом та був звільнений у травні 2017 року за службовою невідповідністю.
  • У сім’ї Геннадія Лимешко вважають, що він дав свідчення про нібито підготовку диверсій в Криму під тиском і тортурами ФСБ.
  • 24 липня 2018  року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу і залишив без змін вирок «Судакського міського суду», який 10 травня засудив Лімешко до 8 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
  • 9 серпня 2018 року стало відомо, що Геннадія Лимешка вивезли з окупованого Криму до Росії для відбування покарання. У вересні його етапували з Краснодарського краю в Ставропольський край РФ в виправну колонію в Дидимкіно Курського району.