Апеляційний суд в РФ підтвердив вирок кримському громадському журналісту Ернесау Аметову: 11 років тюрми

Російський апеляційний суд залишив чинним вирок громадському журналісту Ернесу Аметову, фігуранту так званої “справи Хізб-ут-Тахрір”: 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє Кримська солідарність з посиланням на дружину Аметова – Елеонору.

Вона вважає вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх єдиновірців.

“Ернес – віруюча людина. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: “Отже, сидітимеш з усіма””.

За словами самого Ернеса, цей вирок суд затвердив з легкістю, що не піддається поясненню.

“Суд мені більше нагадав конвеєр із закочування кришок консерв — настільки бездоганний і лякаюче швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закочують чергову консерву. [Для суду це] нічого особистого, просто бізнес”.

2020 року на вироку учасникам «другої Бахчисарайської групи» його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів провини. Це був перший подібний випадок у справах Хізб-ут-Тахрір не тільки в Криму, а й у Росії. Але у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.

11 квітня воно надійшло назад до суду. Ернес Аметов добровільно прибув на попереднє слухання з повторного розгляду. Суддя Олексій Магомадов ухвалив відправити кримського татарина під варту на два місяці.

Прокуратура знову звинуватила Аметова в участі у терористичній організації та спробі державного перевороту у Криму. Кримський татарин знову заперечував свою причетність до осудних злочинів.