До Великої палати Верховного суду обради двох нових суддів, експерти оцінюють їх як недоброчесних

Збори суддів Касаційного цивільного суду Верховного суду обрали до Великої Палати суддів Ольгу Ступак та Сергія Погрібного, строком на три роки.

За оцінками експертів фундації DEJURE, призначені судді є недоброчесними і мають негативні висновки Громадської ради доброчесності.

Зокрема, за висновком ГРД, майно родини Ольги Ступак не відповідає доходам. Також суддя, ймовірно, навмисно применшувала в декларації вартість придбаної нерухомості.

“Не підтверджені джерела доходів для придбання свекрухою Кандидата будинку площею 380 кв. м. та земельної ділянки 0,1309 га під ним, які знаходяться у с. Стоянка Києво-Святошинського району Київської області. Відповідно до даних сайтів нерухомості ринкова вартість таких будинків складає від 5 мільйонів гривень. У декларації Кандидата вартість будинку не вказано взагалі, а у своїх поясненнях повідомила, що будинок та земля були придбані за 1 мійльон 862 тисячі гривень. […] Громадська рада доброчесності поставила під сумнів задекларовану та пояснену вартість майна Кандидата та членів її родини. Зокрема, йдеться про придбану земельну ділянку 0,1 га у м. Києві. На співбесіді Кандидат підтвердила, що купівля була здійснена за 148 тисячы 997 грн. Кандидат також стверджує, що новий будинок площею 380 кв. м. та земельна ділянка, площею 0,1309 га під ним у с.Стоянці були придбані загалом за 1 862 157 грн. Рада вважає, що вказані Кандидатом ціни на усі ці об’єкти очевидно не відповідають реальним ринковим цінам і цю нерухомість неможливо було придбати за такі кошти”, – йдеться у висновку ГРД.

Національне антикорупційне бюро проводило розслідування за фактом можливого декларування недостовірної інформації суддею Верховного суду Ольгою Ступак та перевіряло відповідність доходів та статків судді. Детективи знайшли чимало порушень, втім судді пощастило – Конституційний суд України скасував статтю за недостовірне декларування.

Нещодавно  Вища кваліфкомісія суддів також підтвердила порушення Ступак при декларуванні майна та недостовірність внесених відомостей. Втім Вища рада правосуддя та Верховний Суд не притягнули її до дівповідальності. Однак, 7 суддів Верховного суду виклали окрему думку, що підтверджує висновки ВККС.

Щодо обраного на посаду судді Великої палати Верховного суду Сергія Погрібного теж є негативний висновок Громадської ради доброчесності. В ньому, зокрема, йдеться про його рішення з ознаками політичного впливу по незаконному будівництву на одеському узбережжі та по передачі землі Київського зоопарку, яку суддя дозволив забудувати у дуже швидкий термін — за одне засідання, через 10 днів після прийняття позову.
Також суддя забороняв проводити зйомку на відкритому засіданні (хоча сторони справи не заперечували), і цим порушив принцип гласності та відкритості.

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року закінчився 3-річний термін здійснення повноважень суддів Великої Палати ВС Олени Ситнік і Дмитра Гудими, обраних до ВП ВС від Касаційного цивільного суду. Обоє судді здійснювали повноваження 6 років, тобто протягом двох термінів поспіль.