Російський суд виніс вирок IT-спеціалісту з Херсону за нібито шпигунство: 11 років позбавлення волі

Суд в Росії оголосив вирок ІТ-спеціалісту з Херсона Івану Козлову. Його засудили на 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за нібито шпигунство. 

Про це пише Суспільне з посиланням на дружину Івана Козлова Марію.

Російські військові затримали Івана 21 квітня 2022 року в Армянську на адмінмежі з Кримом, коли чоловік разом з родиною намагався виїхати з окупації. Весь цей час його утримували у СІЗО.

“Суддя питав причину того, що Іван робив і чи не змінилася вона в його свідомості. Він не змінив різко якось свою позицію на суді. Справу побудували на тому, що він передавав дані розташування російських військ до української армії та до СБУ. І його питали, чому ти це робив. Він і відповідав як і раніше: “Бо прийшли в мій дім, тому, що я українець”, — говорить Марія.

За словами дружини, до Івана Козлова застосовують тортури.

“Наскільки відомо, що катування продовжуються. Всі елементи тиску вони продовжують застосовувати. Навіть попри те, що вже пройшли суди. Але він мені пише у кожному листі, що не дають спати. Використовують такий момент і психофізіологічного тиску також, що вони будять вночі, а потім спати вдень теж не дають. Й інші моменти катування також продовжуються. Там багато таких цивільних і вони всі мають такі строки від 10 до 20 років”, — каже дружина.

Ці слова також підтверджує і адвокатка Юлія Богдан.

“В листах є багато доказів жорстокого поводження з полоненими. Це свідчення саме тих осіб, яких звільнили. Наразі існує контактна група російських і українських правозахисників. Більшість російських захисників переслідують, тому вони покинули територію. І ми робимо усе можливе для визволення і повернення наших людей в Україну”, — розповіла адвокатка.

На судовий вирок буде подана апеляційна скарга.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter