ФСБшників Кулуба і Кузнєцова, які «заблукали» біля Криму в 2017 році, заочно засудили до 10 років тюрми

Дарницький районний суд Києва 4 грудня виніс заочний вирок військовослужбовцям прикордонної служби ФСБ РФ Аскару Кулубу і Владіміру Кузнєцову, які «заблукали» в Херсонській області біля Криму в ніч на 30 червня 2017 року. Їх обох засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. З 1 березня 2018 року вони обидва перебувають в Україні у розшуку після того як українська сторона обміняла їх на своїх прикордонників, які перебували в заручниках у російських окупантів.

Про це йдеться у вироку суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд заочно визнав Аскара Кулуба, уродженця хутора Мала Хлопова Ростовської області і Владіміра Кузнєцова, уродженця Грозного (за даними InformNapalm, насправді він з Благовєщенська Амурської області) винними в посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України – за ч. 2 ст. 110 КК.

Їх обох у ніч на 30 червня 2017 року затримали прикордонники Херсонського загону спільно з військовослужбовцями ЗСУ неподалік від окупованого Криму. Кулуб і Кузнєцов не мали при собі документів, але згодом з’ясувалося, що вони є військовослужбовцями прикордонної служби ФСБ РФ. За їхніми ж словами, вони нібито виконували роль порушників кордону під час навчань, але збилися з маршруту, втратили орієнтування і таким чином опинилися на материковій частині України.

Пізніше прикордонна служба ФСБ РФ направила звернення українській стороні, в якому просила надати інформацію про двох російських військовослужбовців, які загубилися в Україні. Українські прикордонники розцінили це як підтвердження того, що затримані є військовослужбовцями РФ.

На початку березня 2018 року стало відомо про передачу російській стороні Владіміра Кузнєцова і Аскара Кулуба під час обміну на українських прикордонників, які перебували в заручниках у російських загарбників. Відтоді Кулуб і Кузнєцов перебувають у розшуку, як особи, котрі переховуються від органів досудового розслідування.

Як встановив суд, обох російських ФСБшників у цивільному одязі затримали близько 2 години 35 хвилин 30 червня 2017 року на узбережжі коси Малої. Їх помітив рибалка з села Олександрівка, який почув розмову двох осіб російською мовою. Згодом їх затримали. У ФСБшників при собі був гумовий човен Voyager 500 Bestway 2005 року випуску і особисті речі.

Вироком Дарницького районного суду Києва Аскара Кулуба і Владіміра Кузнєцова засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Початок строку відбування покарання відраховуватиметься від затримання засуджених в порядку виконання вироку.

  • Як повідомляв ЦЖР, затриманих в Херсонській області біля адмінкордону з окупованим Кримом двох військовослужбовців прикордонної служби ФСБ Росії Каланчацький районний суд покарав 15 добами адміністративного арешту, а також зобов’язав їх виплатити по 320 гривень штрафу.