Суд оголосив вирок Сергію Вознюку з Криму, який воював на боці РФ на півдні України: 15 рокыв ув’язнення

Колегія суддів Хортицького районного суду Запоріжжя 29 листопада винесла вирок 46-річному Сергію Вознюку з Армянська, який воював на боці російських окупантів у Херсонській та Запорізькій областях і в серпні 2023 року потрапив у полон ЗСУ. Суд покарав його позбавленням волі на 15 років з конфіскацією всього майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Як розповів сам Сергій Вознюк, до окупаційної армії він потрапив під час запою. За його словами, йти на фронт йому порадили друзі, з якими він випивав. Мовляв, в армії «одягають, годують і ще дають якісь гроші».

«І я пішов», – сказав Сергій Вознюк.

Суд встановив, що зловмисник у листопаді 2022 року підписав контракт для проходження військової служби в Збройних силах РФ і вступив до «810-й отдельной  гвардейской орденов Жукова и Ушакова бригады морской пехоты имени 60-летия образования СССР» ВМФ РФ, що дислокується в окупованому Севастополі. Сергій Вознюк отримав посаду стрільця 3-го відділення морської піхоти взводу морської піхоти роти морської піхоти 5-го батальйону морської піхоти, а згодом його перевели до 2-го відділення 2-ї роти 3-го батальйону в тій же бригаді.

У суді Сергій Вознюк розповів, що вже за два тижні після підписання контракту його взвод відправили до району села Новий Труд, розташованого на півострові Чонгар у Генічеському районі Херсонщини. Там він протягом восьми місяців «охороняв» місцеву дамбу, незаконно доглядав автомобілі цивільних людей, чергував на блокпостах. А 4 серпня 2023 року його взвод передислокували до Пологівського району Запорізької області, де він мав зайняти оборону і окопатися. 5 серпня під час бойового зіткнення окупаційних військ зі Збройними силами України Вознюк заблукав у лісосмузі в районі села Роботине і потрапив у полон ЗСУ.

Під час розгляду справи Сергій Вознюк визнав свою вину, однак заперечував, що приймав безпосередню участь у бойових діях проти підрозділів ЗСУ. Однак ці доводи суд визнав недостовірними і розцінив як нічим не підтверджену спробу захисту задля пом’якшення ступеню вини обвинуваченого.

Тож колегія суддів визнала Сергія Вознюка винуватим у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану і призначила йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна. Вирок суду ще не набрав законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Святошинський районний суд м. Києва 30 жовтня виніс вирок 29-річному громадянину України Марату Абжелілову з Керчі. Його визнано винним у державній зраді і засуджено на 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Абжелілов воював на боці ворога у Херсонській і Миколаївській областях, а на початку березня 2022 року потрапив у полон ЗСУ в місті Баштанка.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter