У РФ суд вперше виніс вироки за фінансування ЗСУ

У Росії винесено два перші вироки за звинуваченням у фінансуванні ЗСУ. Жителів Хабаровська засудили до 7 та 8 років колонії. 

Вироки оголосив Хабаровський крайовий суд.

Мешканця Хабаровська засуджено до семи років колонії за грошовий переказ на рахунок української організації, яка займається закупівлею екіпірування та обладнання для ЗСУ, йдеться в повідомленні на сайті суду..

Раніше за статтею про держзраду на вісім років колонії загального режиму було засуджено жінку, яку звинуватили у перерахуванні грошей на рахунок українського фонду, який закуповує озброєння. Ім’я засудженої не називається, але російська служба ВВС припускає, що йдеться про 24-річну Тамару Паршину – наймолодшу росіянку, звинувачену в держзраді. Вона була у березні заарештована у Хабаровську та відправлена до московського СІЗО “Лефортово”. За даними ВВС, це перший випадок за час повномасштабної війни в Україні, коли термін у справі про держзраду отримала жінка.

Обидві ці справи були розглянуті в найкоротші терміни: відповідно, за одне та два засідання.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter