З березня 2023 року російські окупанти склали 590 протоколів на кримчан за “дискредитацію армії РФ”

З березня 2023 року до 28 грудня 2023 року російські силовики в тимчасово окпованому Криму склали щонайменше 590 протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 20.3.3 КоАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації”). 

Таку кількість зафіксували правозахисники організації Кримський процес.

Із загальної кількості правозахисники зафіксували лише 37 випадків, коли протоколи не було розглянуто або провадження припинено, у 7 випадках судові процеси ще не відбулися.

У решті випадків суди визнавали кримчан винними. У переважній більшості випадків відомості про дату, місце та час розгляду протоколів публікувалися судами зі значним запізненням. Рекорд було поставлено восени цього року Джанкойським районним судом, який розмістив інформацію через 46 днів після того, як протокол було розглянуто.

“Серед інших поширених порушень — позбавлення права на допит свідків, які виступають зі свідченнями проти відповідальності. Досить поширена практика, коли внаслідок побутових конфліктів одна зі сторін звинувачує іншу в усних висловлюваннях на підтримку України. При цьому суд спирається лише на письмові свідчення невідомих осіб, не викликаючи їх для допиту на судове засідання та не вивчаючи обставин. Одним із яскравих прикладів стало одразу три рішення Євпаторійського міського суду, у кожному з яких була та сама цитата «дискредитуючого характеру». Також фіксуються випадки, коли свідком такого висловлювання був лише співробітник поліції, який склав протокол. На підставі затвердження поліцейського, зацікавленого у результаті справи, як особи, яка склала протокол, судом виноситься обвинувальне рішення”, – повідомляє Кримський процес.

Крім цього, суди нехтують лінгвістичною експертизою при розгляді справ, пов’язаних із дискредитацією. Тільки в одному рішенні суд визнає, що зі змісту публікації не зрозуміло, дії якої армії — української чи російської критикувала особа, яка притягується до відповідальності. Втім все одно визнав кримчанина винним у дискредитації, ігноруючи як висновок експерта-лінгвіста.

Найчастішими фразами, що зустрічаються в соціальних мережах кримчан, котрий суди розцінюють як публічний вислів «незгоди з діями збройних сил російської федерації щодо проведення спеціальної військової операції» є «Слава Україні» та висловлювання про російський військовий корабель. Однак залучають і за менш очевидні речі, такі як репост інтерв’ю Андрія Макаревича, фотографії п’ятнадцятирічної давності під час служби в армії, гучне прослуховування новин українських каналів з описом обставин ракетного удару по Штабу Чорноморського флоту в Севастополі тощо.

Нагадаємо:

  • За 2022 рік окупанти на території тимчасово окупованого Криму склали 247 протоколів за нібито “дискредитацію збройних сил РФ”, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.