Заступниці Аксенова, яка вербує кримських школярів до «Юнармії», повідомлено про підозру у державній зраді

Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді заступниці так званій «віце-прем’єрці Криму» Олені Романовській. За даними слідства, вона залучає кримських школярів до російської мілітарної організації «Юнармія».

Про це повідомили в СБУ.

«Перебуваючи на «посаді», вона виконує вказівку Кремля щодо примусового залучення кримських школярів до російської мілітарної організації «Юнармія». У лавах цього формування підростаючому поколінню нав’язують ідеологію рашизму та намагаються «прищепити» ненависть до України. Також російські інструктори навчають «юнармійців» тактиці ведення бою, проводять вогневу та диверсійно-розвідувальну підготовку і, загалом, готують учнів до війни проти нашої держави», – заявляє СБУ.

За даними правоохоронців, до кінця 2024 року до рядів «Юнармії» окупанти планують включити кожну 10-ту дитину та підлітка з Криму. Романовська дає прямі вказівки директорам місцевих шкіл на примусове залучення учнів до мілітарного формування. У разі відмови з боку батьків – очільники навчальних закладів та викладачі погрожують «зверненням» до каральних органів Росії на території півострова.

До березня 2014 року Романовська обіймала різні посади в апараті Верховної Ради Криму. Втім, у період його захоплення підтримала російських загарбників. Потім її призначили до складу місцевої окупаційної адміністрації під керівництвом російського ставленика в Криму Сергія Аксьонова. Там вона керує так званим «міністерством праці та соцполітики».

Слідчі заочно повідомили Романовській про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі. Оскільки Романовська перебуває на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи для її притягнення до відповідальності.

У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».

  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.
  • Детальніше — в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац — артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят».