Кримському політв’язню Серверу Мустафаєву в колонії РФ не повертають ліки

Кримському політв’язню, правозахиснику, фігуранту “другої бахчисарайської групи” Серверу Мустафаєву не задовольнили клопотання про повернення особистих речей, які в нього відібрали під час етапування, зокрема ліків.

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр з посиланням на дружину  Майє Мустафаєву.

“Три вже завершилися і ще один у процесі. За двома клопотаннями позови суддя задовольнив. Перший суд стосувався СІЗО з Сімферополя: був обшук, відібрали Коран і його особисті папери. Після задоволення клопотання все це повернули нам, родині. Другий суд був, поки Сервер перебував у Новочеркаську, подавав позов на “неналежну медичну допомогу”, тому що йому відмовляли, та поки поступала відповідь, медична допомога вже, чесно кажучи, не була потрібна. Третій позов, який він подавав на СІЗО, не задовольнили, тому що вважають, що все зробили правильно. Останній суд був щодо Рязані, коли він був на етапі, і в нього відібрали особисті речі. Нам не можна було зробити навіть з магазину жодної передачі, тому що ті, хто перебуває транзитом, не можуть нічого отримувати – там вони як могли, так і вибиралися. Там і ліки забирали, і все інше”, – розповіла Майє Мустафаєва.

За її словами, умови утримання Сервера Мустафаєва вкрай погані. Зокрема йому не дозволено виходити на вулицю.

“Зараз йому дозволені побачення та посилки лише раз на пів року, а коли він був у загальному загоні, його можна було відвідувати кожні чотири місяці. Також він не працює, бо заборонено у суворих умовах утримання. Такі його умови утримання зараз”, – пояснила вона.

Нагадаємо, Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність” та займався висвітленням політично вмотивованих справ.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації. 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».
  • 12 вересня з Криму в російський Ростов-на-Дону етапували фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Зекірьяєва, Сейрана Салієва, Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова, Мемета Бєлялова, Ернеса Аметова, Едема Смаїлова і Сервера Мустафаєва для участі в засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду (зараз Південний окружний військовий суд – ред.).