Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт проти чергового кримського «військкому» за незаконний призов кримчан в армію РФ

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт проти кримського “військового комісара” через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим. Заданими Бюро судової інформації, обвинувачений – Саруханян Артур Оганесович, “військовий комісар Чорноморського та Роздольненського районів”. 

Як повідомили в пресслужбі прокуратури АРК, після окупації півострова, у 2014 році, Саруханян зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. У 2016 році він обійняв посаду «військового комісара Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах».

“Реалізуючи незаконні укази РФ та її окупаційної адміністрації, він безпосередньо розробляв план та забезпечував проведення примусових призовних компаній. Відтак, «військовий комісар» організовував щонайменше 8 призовних компаній кримчан на строкову службу до Збройних сил Російської Федерації”, – повідомили в прокуратурі.

Також у відомстві наголошують, що вказані дії обвинувачений вчиняв всупереч статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах.

Нагадаємо:

  • В листопаді 2020 року прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила«військовому комісару у Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах» Артуру Саруханяну про підозру за незаконний призов кримчан в російську армію.
  • За примушення кримчан служити в армії РФ вирок отримали двоє військових комісарів з Криму. В квітні 2023 року вирок було оголошено окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі.