Прокуратура АРК у 2023 році довела до вироків 60 справ зрадників і воєнних злочинців

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

У 2023 році Прокуратура АР Крим та міста Севастополя отримала 55 вироків відносно державних зрадників та 5 обвинувальних вироків щодо воєнних злочинців. До 2022 року таких вироків було всього-на-всього чотири.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і м.Севастополь.

Початок винесення вироків зрадникам, воєнним злочинцям і пропагандистам війни він назвав головним здобутком 2023 року, адже раніше вони були «скоріше виключенням з правил».

«У Кримінальному кодексі з’явилось дуже багато сфер, які раніше не були ним охоплені. Зараз ми можемо правильно кваліфікувати ті чи інші дії окупантів, можемо надавати юридичну оцінку з точки зору кримінального закону їхнім дія, про які раніше ми не могли говорити», — повідомив Ігор Поночовний.

Зокрема,  багато кейсів — оголошених підозр і винесених вироків — по статті 111-1 (колабораційна діяльність) і статті 436-2 ККУ (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Наприклад, російська «сенаторка» від Криму Ольга Ковітіді отримала 11 років позбавлення волі за здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором за ч. 6 ст. 111-1.

Є низка кримінальних проваджень безпосередньо щодо пропагандистів, які здійснюють пропаганду через телеграм-канали, щодо самих телеканалів, медіахолдингів. В суді слухається справа відносно керівника медіахолдингу «Крым 24» Вадима Первих, про якого писав ЦЖР.

Ігор Поночовний пояснив, що експертиза змісту пропагандистських матеріалів потребує досить тривалого часу через завантаженість експертних установ, але «кожен факт документується, кожен кримський пропагандист свої підозри отримає».

Також він запевнив, що усі так звані добровольчі російські батальйони, які воюють на півдні України, охоплені кримінальними провадженнями. Йдеться про фігурантів численних розслідувань ЦЖР про резервістів БАРСбатальйон «Ливадия» і його штурмовий підрозділ «Конвой», козачий батальйон «Таврида».

Серед проблемних питань у роботі кримської прокуратури у 2023 році Ігор Поночовний назвав прогалини в законодавстві, які до цього часу не враховують кримське питання і тривалу окупацію півострова.