Російські силовики в Криму обшукали будинок заступника голови ЦВК Курултаю Назіма Меметова

В окупованому Криму російські силовики 23 січня провели у селищі Красногвардійське (Курман) обшук у будинку заступника голови ЦВК з виборів делегатів Курултаю кримськотатарського народу Назіма Меметова.

Про це Меметов повідомив у коментарі громадському об’єднанню «Кримська солідарность».

«Мене розбудили сторонні голоси та звуки. І тупіт ніг в моєму будинку. Я сплю на другому поверсі і прокинувся від того, що почув як ходять ноги чужі, якісь люди кричать один на одного: «Чисто, чисто! Забігаємо!». Увійшли в мою кімнату, засвітили мені ліхтариком в обличчя, сказали вставайте, представтеся, одягайтесь. Ці люди були в балаклавах самі, зі зброєю, в бронежилетах. Чоловік напевно десь 12-15», – розповів Меметов.

Він зазначив, що на нього не чинили фізичного впливу, проте «силова група» поводила себе зухвало та нахабно. Окупанти зачитали йому постанову «судді Київського районного суду» Сімферополя в рамках кримінальної справи початої за ч.6 ст. 222 КК РФ (незаконний обіг зброї).

«Почата кримінальна справа. Проводять відповідні оперативні розшукові заходи. І суддя ухвалив здійснити обшук приміщення і вказав дві адреси, які належать мені. Це де я живу і сусідню ділянку, яка також належить мені. Там просто адреса інша. По суті, це одна і та ж власність», – сказав Меметов.

Загалом обшук тривав близько 4 годин. У Меметова вилучили мобільний телефон та ноутбук

«Я спитав у них в якому статусі я знаходжусь. Вони сказали, що у мене ніякого статусу немає. Я кажу: «Я обвинувачений, підозрюваний, свідок? В якому я статусі?». Вони статус мені не визначили. Вони сказали, що просто проводять оперативний розшуковий захід на підставі ухвали суду. І змусили мене розписатись в цій ухвалі. Але коли попросив копію цієї ухвали, сказали: «Ні, ця копія не надається вам», – додав Меметов.

Він вважає подібні дії окупантів «планомірним тиском на всіх кримських татар, які так чи інакше не згодні з подіями, що відбуваються на нашій Батьківщині з 2014 року».

  • Назім Меметов представляв інтереси голови ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва під час проведеного російськими силовиками в його будинку обшуку в березні 2022 року. Тоді після обшуку Смедляєва затримали та доставили у місцевий відділок окупаційної поліції. Окупаційний «Красногвардійський районний суд» оштрафував голову ЦВК Курултаю на 40 тисяч рублів за звинуваченням у «дискредитації ЗС РФ».