В ЄС та Канаді пройшли обшуки у справі про порушення санкцій проти Росії, троє людей заарештовані

У Німеччині, Латвії, Литві та Канаді пройшла серія обшуків у справі про ухиляння від санкцій щодо Росії. Троє фігурантів справи були заарештовані  у Нідерландах.

За повідомленням видання Reuters, особи були заарештовані за підозрою в незаконному експорті технологічного та лабораторного обладнання, яке могло використовуватися у військових цілях в Росії.

Підозрювані – двоє чоловіків віком 56 і 57 років з Дімена та Гааги, а також 54-річна жінка з Гааги, які нібито були причетні до міжнародної контрабанди. За даними слідства, зареєстрована в Нідерландах торгова компанія, до якої заарештовані можуть бути причетні, купувала обладнання в Європі й транспортувала його до Росії через країни Східної Європи. Такий експорт голландська влада вважає незаконним, оскільки ЄС запровадив санкції щодо Росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

Повідомляється, що обшуки та допити були проведені також у Німеччині, Латвії, Литві та Канаді. Операцію підтримав європейський орган прокуратури Євроюст.

Нагадаємо:

  • У Фінляндії прокуратура висунула звинувачення у порушенні санкційного законодавства за обтяжливих обставин та експорті товарів подвійного призначення до Росії генеральному директору Luminor та Siberica Габріелю Теміні, трьом співробітникам Siberica у грубих порушеннях нормативних вимог та представнику експедитора, який здійснював постачання для компаній.
  • Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG. Їх підозрюють у недотриманні вимог, які дозволили російським клієнтам уникнути санкцій.
  • У земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.
  • Поліція Таллінна затримала підприємців за підозрою у  порушенні санкцій, накладених Європейським союзом. В офісі пов’язаної з ними квартири пройшов обшук.