В Гамбурзі судять бізнесмена за порушення санкцій: збирався відправити в РФ холодильні установки для оснащення військових кораблів

У земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.

Як повідомляє DWз посиланням на прокуратуру, пыдсудний – директор фірми, ще у 2020 році уклав з російською верф’ю договір про постачання десяти водоохолоджувальних агрегатів та двох провізійних холодильних установок на суму 5,5 млн. євро. Вони призначалися оснащення двох фрегатів, які у Росії для військово-морського флоту Індії.

Обвинувачений замовив ці установки у Німеччині та звернувся до Федерального управління з економічних питань та експортного контролю за експортною ліцензією. Після того, як управління відмовило йому в ліцензії, чоловік замовив ці установки через індійську дочірню фірму свого постачальника, щоб з Індії відправити їх до Росії.

Як стверджує сторона звинувачення, бізнесменові було відомо, що ця угода підпадає під санкції Євросоюзу проти Росії. Після російської анексії Криму в 2014 році ЄС заборонив постачати до РФ товари подвійного призначення, які можуть бути використані як у цивільній, так і військовій сфері.

На засіданні суду 13 вересня було зачитано звинувачення. Процес імовірно триватиме до середини грудня.

Нагадаємо:

  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.
  • В липні 2023 року Рада ЄС продовжила обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки РФ, на шість місяців, до 31 грудня 2023 року.