Співробітники ФСБ 5 годин утримували шістьох затриманих після обшуків кримських татар в наручниках із зав’язаними очима

Співробітники ФСБ РФ в тимчасово окупованому Криму утримували із закритими очима та в наручниках шістьох кримських татар, яких затримали після обшуків 24 серпня. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатів затриманих у кримінальній справі “п’ятої бахчисарайської групи” громадян України.

Захисник Едем Семедляєв розповів, що побачив чоловіків у такому положенні під час візиту до будівлі ФСБ, де мали відбутися слідчі дії. Їх тримали на стільцях у коридорі, руки – за спиною в наручниках, очі закриті, голови притиснуті до колін.

“Вони [затримані] не бачили мене. Їх руки були позаду. Я привітався голосно, вони відповіли, але не відкрили очей. Я зрозумів, що їм грубо наказали бути в такому положенні, щоб вони нікуди не дивилися та не спілкувалися між собою”, – розповів Семедляєв.

Слідчий Віталій Власов сказав адвокату, що у ФСБ “не вистачає конвоїрів”: має бути принаймні два працівники незаконної “федеральної служби виконання покарань” на одну особу. Такі заходи незаконний “слідчий” виправдав тим, що в їхній будівлі була спроба самогубства, і місце, де мали помістити затриманих, як він сказав, було зачинене.

Адвокат заперечив, заявивши Власову, брак конвоїрів не проблема затриманих і тримати їх у такому положенні не можна. Слідчий не відреагував на це жодним чином.

Адвокат Еміль Курбедінов планує подати скаргу на дії Сімферопольського СІЗО №2. За його словами, перед тим, як усіх затриманих громадян України вивезли до будівлі незаконного “управління ФСБ”, вони не встигли поснідати. Увесь це час вони були в ФСБ. Він вважає, що кримські татари не встигнуть прибути до СІЗО на вечерю.

“Людей фактично тримали голодними весь день, і Федеральна служба виконання покарань не забезпечила їх сухпайком для такого тривалого вивозу. Ми подамо скаргу до прокуратури й СІЗО-2”, – підкреслив Еміль Курбедінов.

Нагадаємо,  зранку 24 серпня 2023-го російські силовики в тимчасово окупованому Бахчисараї провели серію обшуків у будинках активістів “Кримської солідарності” та їхніх родичів.

Обшуки пройшли в Аметхана Умерова, Сейдамета Мустафаєва, Руслана Асанова, Абдулмеджита Сейтумерова, Ельдара Якубова та Ремзі Німетулаєва. Після слідчих дій їх затримали.