США підозрюють два найбільших швейцарських банки у допомозі РФ обходити санкції

Міністерство юстиції США розпочало розслідування проти швейцарських банків Credit Suisse Group та UBS Group AG. Їх підозрюють у недотриманні вимог, які дозволили російським клієнтам уникнути санкцій.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з ситуацією. За їхніми словами, те, що почалося з серії запитів на надання документів, відправлених низці банків на початку цього року, переросло в повномасштабне розслідування, зосереджене на Credit Suisse.

Водночас розслідування все ще знаходиться на ранній стадії й може або взагалі не привести до звинувачень або завершитися мировим врегулюванням.

Основні претензії Мін’юсту щодо порушення режиму санкцій стосуються роботи Credit Suisse. Група UBS, яка у червні поглинула Credit Suisse, тепер також є фігурантом розслідування.

Міністерство юстиції США запросило інформацію про те, як банки обробляли рахунки клієнтів, які потрапили під санкції, протягом останніх кількох років, але поки не просило інтерв’ю з керівниками або персоналом, сказав один зі співрозмовників.

Розслідування охоплює як обмеження, введені після вторгнення Росії в Україну у 2022 році, так і попередні раунди, введені після анексії Криму у 2014 році, сказала інша особа.

За цей час більше тисячі багатих росіян потрапили в чорний список США, нагадує Bloomberg.

До початку російського вторгнення в Україну Credit Suisse обслуговував багатих росіян, керуючи їх активами на суму понад $60 млрд. На момент вторгнення в лютому 2022 року ця цифра впала до $33 млрд.

На той час UBS управляв активами росіян у понад $11 млрд.

Нагадаємо, у земельному суді в Гамбурзі розпочався судовий процес у справі бізнесмена, якого звинувачують у порушенні санкцій. Він намагався експортувати до Росії холодильні установки для оснащення військових кораблів, які підпадають під санкції Європейського Союзу, запроваджені проти РФ.

Поліція Таллінна затримала підприємців за підозрою у  порушенні санкцій, накладених Європейським союзом. В офісі пов’язаної з ними квартири пройшов обшук.