ДБР скерувало до суду 117 справ Майдану

 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру 239 фігурантам справ про злочини проти і передали 117 обвинувальних актів до суду . 

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Одним з важливих здобутків стало завершення та передача до суду найбільшої “справи Майдану” відносно тодішнього керівництва держави та керівників правоохоронних органів: колишнього президента України, ексміністра внутрішніх справ і його заступника, ексголови СБУ та його першого заступника, ексміністра оборони, екскомандувача внутрішніх військ, екскерівника міліції столиці, а також його заступника та керівника полку “Беркут”.

Колишні посадовці звинувачуються в організації вбивств 67 людей та спричиненні тілесних ушкоджень 887 громадянам з 18 до 20 лютого 2014 року.

“Працівники ДБР продовжують роботу, поки всі причетні до злочинів під час Євромайдану – до останнього виконавця – не понесуть заслужене покарання. Як відомо, для протидії 841 тисячі активістів з листопада 2013 по лютий 2014 років було залучено 60 тисяч правоохоронців”, – наголошують у ДБР.

Серед інших результатів розслідування справ Майдану в ДБР назвали:

  • повідомлено про підозру командиру та помічнику начальника штабу Львівського спецпідрозділу “Беркут”, які зараз утримуються під вартою, за організацію вбивств трьох та поранення 125 активістів 18 лютого 2014 року;
  • передано до суду дев’ять обвинувальних актів щодо 16 цивільних осіб за вбивство в ніч на 22 січня 2014 року активіста Юрія Вербицького та два обвинувальні акти стосовнно семи цивільних осіб за вбивство в ніч на 19 лютого 2014 року журналіста В’ячеслава Веремія;
  • скеровано до суду обвинувальний акт щодо заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України за організацію розгону Студентського майдану 30 листопада 2013 року;
  • викрито та притягнуто до кримінальної відповідальності 20 співробітників фсб рф, які сприяли тодішньому керівництву СБУ у вчиненні державної зради та розпалюванні ворожнечі між активістами Євромайдану;
  • за незаконне затримання, притягнення до кримінальної відповідальності й узяття під варту активістів Майдану в містах Києві, Черкасах та Сумах скеровано до суду 56 обвинувальних актів щодо 67 осіб (восьми суддів та керівника апарату суду, семи прокурорів, 24 слідчих міліції та трьох керівників слідчих підрозділів міліції, двох керівників обласних управлінь міліції, 17 спецпризначенців “Беркуту”, а також п’ятьох цивільних осіб – їхніх пособників).

Крім того, на підставі матеріалів ДБР рішенням суду в дохід держави передали майно Віктора Януковича в сумі 31 млн грн, 85 тис. доларів США, а також 537 історико-культурних цінностей вартістю близько 19 млн євро, дві земельні ділянки, вісім будівель.

Також Державне бюро розслідувань ініціювало застосування санкцій щодо колишніх керівників державних органів та стягнення в дохід держави понад 14 млн грн, 58 земельних ділянок, 20 будинків та 26 квартир.

Раніше ДБР заявило про те, що розслідування справ про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності, а також про розстріли демонстрантів на вулиці Інститутській 18–20 лютого 2014 року перебувають на фінішній прямій.