Прокуратура АРК повідомила про підозру координатору «самооборони Севастополя» Михайлу Чалому

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру Михайлу Чалому – одному з організаторів захоплення влади в Севастополі в лютому-березні 2014 року, керівнику силового блоку «координаційної ради” «народного мера» Севастополя Олексія Чалого. Його підозрюють у створенні не передбачених законом збройного формування – «Самооборони Севастополя».

За матеріалами справи, Чалий особисто підбирав кандидатів до НЗФ, повідомляє прокуратура.

“Під його керівництвом відбувались переслідування українських активістів «Євромайдану Севастополя», проводились незаконні обшуки й затримання громадян України. Також були облаштовані незаконні блокпости на адмінмежі між Кримом й Херсонською областю та у м. Севастополі, де підозрюваний також організував піше патрулювання. Разом із підлеглими він забезпечував виконання завдань, поставлених командуванням Чорноморського флоту та Південного військового округу РФ, допомагаючи останнім захоплювати військові частини та кораблі ВМС України”, – повідомляє прокуратура АРК.

Михайла Чалого підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 2 ст. 110 КК України), а також створенні не передбачених законом збройних формувань (ч. 4 ст. 260 КК України). Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі.

Михайло Чалий – громадянин РФ, капітан 2-го рангу ВМФ РФ. Після виходу в запас працював у групі компаній «Таврида Електрик», що належить його брату Олексію Чалому.

Під час російської окупації Криму та Севастополя в лютому-березні 2014 року Михайло Чалий очолював силовий блок так званої «Координаційної ради забезпечення життєдіяльності Севастополя», яку очолював Олексій Чалий, проголошений на проросійському мітингу 23 лютого 2014 року «народним губернатором Севастополя».

Журналістське розслідування Центру журналістських розслідувань «Шуцмани Путіна» встановило, що Михайло Чалий ще в січні 2014 року створював та координував  діяльність НЗФ, що переслідували українських активістів «Євромайдану Севастополя», проводили незаконні обшуки та затриманнями громадян України.

25-26 лютого 2014 року Чалий організував облаштування  незаконних блокпостів на адмінкордоні між Кримом та Херсонською областю, забезпечував  виконання завдань, поставлених  командуванням Чорноморського флоту та Південного військового округу  РФ із захоплення  військових частин та кораблів ВМСУ, бійцями підрозділів НЗФ. За власними свідченнями, схиляв українських військовослужбовців до порушення присяги та державної зради, здійснював їх підкуп та тиск на членів сімей офіцерів ВМСУ.

Докладніше про діяльність М.Чалого дивіться в сюжеті «Михайло Чалий – сірий кардинал окупації Севастополя».

Нагадаємо:

  • 28 лютого 2020 року Прокуратура АРК і кримський главк Нацполіції повідомили про підозру в участі у незаконному збройному формування члену так званої «Самооборони Криму» Анатолію Долгію.
  • 27 лютого 2020 року ГУ НП в АР Крим повідомило про підозру отаману кримського регіонального відділення союзу козаків-воїнів Росії та зарубіжжя Сергію Юрченку за фактом створення в АР Крим непередбачених законом збройних формувань.
  • 22 лютого 2020 року Слідче управління ГУ НП в АР Крим повідомило про підозру начальнику штабу НЗФ «Самооборона Севастополя» Олегу Рослякову, який брав активну участь в окупації українського півострова.