Україна за останні два з половиною роки заплатила понад 430 мільйонів суддям, які не працювали – Держаудитслужба

З 2021 до середини 2023 року Україна заплатила понад 430 мільйонів гривень суддям, які не здійснювали правосуддя. 

Про це повідомляє Державна аудиторська служба України.

Державна аудиторська служба України порахувала, що винагороди отримали 374 судді місцевих загальних судів, які не виконували своїх повноважень.

“Ми проводимо аудит Державної судової адміністрації, під час якого виявили шокуючі факти. Наприклад, деякі судді продовжують отримувати заробітну плату, не виконуючи свої повноваження. Ще більше – судді, які під вартою чи взагалі стали громадянами РФ також отримають винагороду з бюджету”, – сказала голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

З 374 суддів не здійснювали правосуддя з незалежних від них причин 110. Деякі з них мобілізовані, а інші подали документи, однак ще не призначені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Попри відсторонення від здійснення правосуддя через притягнення до кримінальної або дисциплінарної відповідальності, заробітну плату отримували 9 суддів. Зазначено, що на таких порушників держава виділила 6,5 млн грн.

“Серед найвідоміших випадків – суддя Макарівського районного суду Київської області Тандир О., який з травня минулого року перебуває під вартою. Але за червень-листопад минулого року цей суддя отримав майже 400 тис. грн суддівської винагороди. Інший випадок – суддя Брянського міського суду Луганської області отримав винагороди та нарахувань з 2021 року на загальну суму 2,4 млн грн. Причому цей суддя набув громадянство іншої держави (Російської Федерації)”, – нагадали в Держаудитслужбі.

Нагадаємо, колишньому судді з Луганщини Віталію Снегірьову повідомлено про підозру  у шахрайському заволодінні коштами в особливо великих розмірах.  Понад два роки тому він втік до Росії, де отримав російське громадянство, але не повідомив про це і продовжував отримувати заробітнку плату українського судді.