Прокуратура АРК повідомила про підозри п’ятьом кримським «самооборонівцям»

Борис Яремко та Максим Мішин

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру п’ятьом учасникам «самооборони» в Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозри отримали командири 8 та 9 роти та рядовой боєць НЗФ «Самооборона Криму»: Маловічко Леонід Леонідович, Слєпінін Олександр Вікторович та Хохлов Володимир Володимирович, а також керівник громадського руху «Автоканал Севастополь» у складі НЗФ «Самооборона Севастополя» Мішин Максим Анатолійович та похідний отаман «Союзу козаків Феодосійського регіону» Яремко Борис Костянтинович.

«Учасники НЗФ у співпраці з ворогом здійснили ряд дій, спрямованих на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості України. Вони були залучені до блокування адміністративних будівель на території півострова, патрулювання вулиць, здійснення незаконних перевірок документів та обшуків транспортних засобів», – повідомили в прокуратурі АРК.

Крім того, «самооборонівці» охороняли «громадський порядок» під час проведення незаконного референдуму в Криму у 2014 році.

«За заслуги перед окупантами, підозрювані були нагороджені медалями «За захист Криму», однин із них – медаллю «За звільнення Криму та Севастополя 16 березня 2014 року», інший отримав відзнаку «За повернення Криму»», – додали у відомстві.

Дії підозрюваних кваліфіковані як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), участь у складі не передбачених законом збройних формувань (ч. 4 ст. 260 КК України) та посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 2 ст. 110 КК України). Санкції статей передбачають покарання до 15 років позбавлення волі.

Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в циклі розслідувань «Шуцмани Путіна».

«Автоканал Севастополя» – тактична група, яка координувала діяльність незаконних збройних формувань «самооборони» і блокпостів під час окупації Криму і Севастополя Росією. Подробиці про її діяльність читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань: Нові «шуцмани Путіна»: «Автоканал Севастополя»

Нагадаємо:

  • Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру співорганізатору та куратору незаконного збройного формування «самооборона Севастополя» Михайлу Чалому, що діяло на півострові під час активної фази окупації. Чалий – один з організаторів захоплення влади у Севастополі в лютому-березні 2014 року, керівник силового блоку «координаційної ради», брат «народного мера» Севастополя Олексія Чалого.