Суд арештував ексдиректора департаменту Міноборони Лієва на два місяці

Судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) 12 лютого частково задовольнили апеляційну скаргу прокурора й застосували до колишнього в. о. департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександра Лієва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб з можливістю внесення застави у 50 млн грн.

Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

«Лієва взяли під варту в залі суду. Строк тримання під вартою до 8 квітня включно. Розмір альтернативної застави становить 50 млн грн. У разі внесення застави на Лієва буде покладено низку обов’язків, зокрема носіння електронного браслета та здачу закордонних паспортів», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, рішення ухвалили судді Даніїла Чорненька, Сергій Боднар та Ігор Панаід.

Йдеться про справи щодо укладення контракту між Міноборони та компанією «Львівський арсенал» на постачання 100 тис. мінних пострілів. У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало «Львівському арсеналу» 1,34 млрд грн передоплати. Далі «Львівський арсенал» перерахував частину коштів у 3,6 млн доларів і 9,1 млн євро на словацького посередника, компанію Sevotech.

«Більша частина з них потім пішла на рахунки ще одного посередника, хорватської компанії WDG promet. Зараз ці гроші зникли, і жодної міни поставлено так і не було», – додали у ЦПК.

Під час засідання стало відомо, що підслідність у справі вже змінили із Нацполіції на НАБУ. Сторону обвинувачення представляв прокурор Офісу генпрокурора, який подавав апеляційну скаргу.

Прокурор ОГП просив призначити Лієву тримання під вартою із заставою у понад 268 млн грн.

Нагадаємо:

  • 27 січня 2024 року колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву та чинному керівнику Тоомасу Нахкуру, менеджерам компанії «Львівський арсенал» і представнику іноземної фірми повідомлено про підозру за ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою) у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.
  • 29 січня 2024 року ВАКС відхилив клопотання прокурора і не обрав запобіжний захід Олександру Лієву. Прокурори просили суд призначити йому тримання під вартою або заставу у розмірі 268 млн грн. Лієва звільнили з-під варти в залі суду.