СБУ викрила мережу завербованих ФСБ ексспецслужбовців, які могли збирати дані про систему охорони українських АЕС

Служба безпеки України затримала п’ятьох колишніх посадовців Головного управління розвідки Міноборони, Служби зовнішньої розвідки України та співробітника обласного управління СБУ, які могли працювати на російські спецслужби. 

Про це розповіли в СБУ.

Завданням мережі, як кажуть слідчі, був збір та передавання розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти. Так, серед зібраної інформації були секретні відомості про роботу та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС, дані про канали переправлення іноземного озброєння, особисті дані українських військових, а також геолокації захисних споруд поблизу берегової лінії Одещини.

Керував мережею російський спецслужбовець, який перебуває в окупованому Криму.

Слідчі розповіли трохи деталей щодо передавання даних, Виявилося, що, наприклад, колишній посадовець зовнішньої розвідки не надсилав інформації телефоном, а передавав усе необхідне через спільника, який перетинав кордон як волонтер та особисто звітував ФСБ. Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів із прикордонних районів України.

У СБУ наголошують, що росіяни вербували учасників групи, використовуючи, зокрема, погрози вбивством їхніх сімей, утім за кожне виконане завдання підозрюваним платили.

Підозрюваним повідомлено про підозри в держдавній зраді.