Суд арештував нерухомість екснардепа Царьова на майже пів мільярда гривень

Нерухомість колишнього нардепа Олега Царьова арештовано у Дніпрі, на Київщині, а також в окупованому Криму.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Йдеться про квартиру у центральній частині Дніпра, земельну ділянку на Київщині, а також два майнові комплекси в окупованому Криму. Зокрема, йдеться про санаторій “Кірова” та музей “Садиба княгині Барятинської”, де наразі проживає Царьов.

Загальна вартість арештованої нерухомості Царьова становить майже пів мільярда гривень. Блокування активів фігуранта дозволить запобігти їх перереєстрації на підставних осіб для уникнення подальшої конфіскації майна, додали в СБУ.

“За даними слідства, після захоплення українського півострова Царьов переоформив свій кримський санаторій відповідно до законодавства РФ. Таким чином він регулярно сплачує гроші з рекреаційного бізнесу до бюджету країни-агресора у вигляді “податків”. Крім того, Царьов уклав договір з підрозділом росгвардії на монтаж та обслуговування технічних засобів охорони двох кримських об’єктів екснардепа. Гроші за такі послуги колишній “регіонал” сплачує безпосередньо на банківські рахунки окупаційного угруповання РФ, яке дислокується на тимчасово захопленому півострові”, – йдеться в повідомленні.

Царьову додатково повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України).

Як писав ЦЖР в матеріалі Прощай, море. Як «СВО» вбила курортний сезон у Криму, Олег Царьов, екс-депутат ВРУ, колишній спікер «парламенту Новоросії», досяг успіху у справі оздоровлення російських громадян. Він разом із дружиною та матір’ю став курортним магнатом у Криму, отримавши від кримської «влади» щедрий подарунок у вигляді кількох вкрадених здравниць.

Санаторій «Кирова» в окупованій Ялті Фото: sozvezdie-tour.ru

Один із санаторіїв Царьова – імені Кірова у Ялті. З березня 2023 р. санаторій уклав 5 контрактів з відділеннями соціального фонду Росії в Ростовській, Пензенській, Ульянівській областях на суму понад 9 млн. рублів.

На компенсацію зниження турпотоку до Криму уряд РФ обіцяє направити 2,7 млрд рублів. Ці гроші поділять на 3,5 тисячі закладів та підприємців, які працюють у туристичному секторі. Їм виплатять 4 МРОТ (мінімальний обсяг оплати праці – 16 242 крб.) на кожного співробітника, тобто, 64 968 тис. руб. (приблизно 800 доларів) за сезон. На думку влади, це допоможе підприємствам тургалузі зберегти персонал. Проте підприємці кажуть – ані фінансовий, ані кадровий голод, з яким зіткнулися навіть великі готелі Криму, ці виплати не вгамують.